Ręczny padł

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sodrab
    Classic
    • 2007
    • 4

Ręczny padł

[quote="borut"]
    Zamieszczone przez vivvaldi
    Teraz po 7 latach jazdy na LPG siadłem w do TDI 110 KM. I powiem wszystkim - miodzio.
    Pytanie - do czego porównujesz to TDI ? Jaką benzyne miałeś zagazowaną ?

Odpowiadam na pierwsze pytanie
    Jeździłem przez 7 lat na LPG w dwóch autach. Pierwszy był seat toledo 1,8 benzyna. Silnik z VW. Instalacja II generacji i nie miałem z nim żadnych problemów po za tym że 2 razy wymieniałem sonde lambda. Ale autko spisywało się świetnie i w przeciągu 3 lat trzasnąłem nim 100 000 km bez zastrzeżeń w stosunku do LPG.
    Potem pod instalację poszedł Ford Mondeo 2,0 l 131 KM. Instalacja LPG IV generacji, sekwencyjny wtrysk gazu. Znaczna poprawa w stosunku do II generacji no i brak różnicy w stosunku do benzyny. Też nie narzekałem bo instalacja po za tym że zmieniłem z Dream XX na BRC ponieważ komputer padał 3 razy i wszyscy rozkładali ręce /ale tylko dlatego że warsztat zakłądający to był do totalnej bani - oczywiście wrócili mi kasę co do groszy po 0,5 roku wraz ze zwrotem za ekspertyzę rzeczoznawczą wytykającą im aż 16 błędów montażowych w tym 3 zagrażające życiu: np. zamontowanie przewodów wtryskowych gazu do kolektora ssącego tak że 1 przewód ocierał się o rurkę recylkulacji spalin i był już totalnie przytopiony.
    To tylko takie mam porównanie TDI do LPG. Nie krytykuję LPG ponieważ nie miałem przez te 230 000 km problemów z LPG, no po za nadpaleniem gniazda zaworowego. Niemniej jednak jak się dba i regularnie robi przeglądy i wymianę to można jeździć jeździć i jeździć.
    Porównując TDI, no cóż, zdecydowanie mam niższe spalanie, lepszy moment obrotowy, lepszy ciąg a przede wszystkim brak tego tankowania co 300 km i dolewania 2 razy w miesiącu benzyny za 30-50 zeta na rozruch.
    Dlatego dla nie jak na razie miodzio, bo nie ukrywam ze TDI to moje pierwsze autko od wielu wielu lat w dieslu.
  • rk86
    Classic
    • 2006
    • 16

Ręczny padł

Witam. Otóż dziś parkuje sobie w centrum zaciągam ręczny a ten zamiast z tradycyjnym lekkim oporem idzie jak po masle do góry. Oczywiscie samochodu tez nie trzyma - najkrócej mówiąc nie działa. Czy ktos miał z czyms takim do czynienia bądz tez domysla sie co mogło paść?? Linka?? Samochód to Octavia ASV 2003 rok jesli to wazne..

Komentarz

• JanuszSz
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 2835
      • Superb II combi (3T5)

Postawiłbym na linkę,lub metalową poprzeczkę,do której zamontowane są linki.Znajduje się ona w tunelu między dźwignią h-ca a popielniczką dla tylnego siedzenia.Kiedyś mi pękła i objawy miałem podobne.
      Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• rk86
        Classic
        • 2006
        • 16

OK. dzieki za pomoc. sprawdze to

Komentarz

Pracuję...